SolveIt is under development
SolveItNCERT · CBSE · NEET

NCERT Exemplar · Class 10 Mathematics Area Related to Circles

60 questions · 60 still being checked

EXERCISE 11.3 1–10 (part 4 of 7)

  1. Exercise 1

    Find the radius of a circle whose circumference is equal to the sum of the circumferences of two circles of radii 15\displaystyle 15 cm and 18\displaystyle 18 cm.

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    $\displaystyle 33$ cm
    \[2\pi R = 2\pi r_1 + 2\pi r_2 \] \[R = r_1+r_2 = 15+18 \] Answer: \(\displaystyle R = 33\) cm
  2. Exercise 2

    In Fig. 11.5\displaystyle 11.5, a square of diagonal 8\displaystyle 8 cm is inscribed in a circle. Find the area of the shaded region. NCERT_Question_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q2

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    \(\displaystyle (16 \pi-32) \mathrm{cm}^2\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q2 \[d = 2r \implies r = \dfrac{8}{2} = 4\text{ cm} \] \[\text{Area of circle} = \pi r^2 = 16\pi\text{ cm}^2 \] \[\text{Area of square} = \dfrac{d^2}{2} = \dfrac{8^2}{2} = 32\text{ cm}^2 \] \[\text{Shaded area} = 16\pi - 32 \text{ cm}^2 \] Answer: \(\displaystyle (16\pi - 32)\ \text{cm}^2\)
  3. Exercise 3

    Find the area of a sector of a circle of radius 28\displaystyle 28 cm and central angle 45\displaystyle 45°.

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    $\displaystyle 308$ \(\displaystyle cm^{2}\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q3 \[\text{Area of sector} = \dfrac{\theta}{360^\circ}\times\pi r^2 \] \[= \dfrac{45^\circ}{360^\circ}\times\dfrac{22}{7}\times28^2 \] \[= \dfrac18\times\dfrac{22}{7}\times784 = 308\text{ cm}^2 \] Answer: \(\displaystyle 308\ \text{cm}^2\)
  4. Exercise 4

    The wheel of a motor cycle is of radius 35\displaystyle 35 cm. How many revolutions per minute must the wheel make so as to keep a speed of 66\displaystyle 66 km/h?

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    500.
    \[\text{Circumference} = 2\pi r = 2\times\dfrac{22}{7}\times35 = 220\text{ cm} = 2.2\text{ m} \] \[\text{Speed} = 66\text{ km/h} = \dfrac{66000}{60} = 1100\text{ m/min} \] \[\text{Revolutions per minute} = \dfrac{1100}{2.2} = 500 \] Answer: \(\displaystyle 500\) revolutions per minute
  5. Exercise 5

    A cow is tied with a rope of length 14\displaystyle 14 m at the corner of a rectangular field of dimensions 20m × 16m. Find the area of the field in which the cow can graze.

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    $\displaystyle 154$ \(\displaystyle m^{2}\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q5 \[\text{Grazing area} = \dfrac{90^\circ}{360^\circ}\times\pi r^2 \quad \text{(quarter circle: rope shorter than each side)} \] \[= \dfrac14\times\dfrac{22}{7}\times14^2 = \dfrac14\times\dfrac{22}{7}\times196 = 154\text{ m}^2 \] Answer: \(\displaystyle 154\ \text{m}^2\)
  6. Exercise 6

    Find the area of the flower bed (with semi-circular ends) shown in Fig. 11.6. NCERT_Question_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q6

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    \(\displaystyle (380+25 \pi) \mathrm{cm}^2\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q6 \[r = \dfrac{10}{2} = 5\text{ cm} \] \[\text{Area of rectangle} = 38\times10 = 380\text{ cm}^2 \] \[\text{Two semicircular ends} = 2\times\dfrac12\pi r^2 = 25\pi\text{ cm}^2 \] \[\text{Total area} = 380 + 25\pi \text{ cm}^2 \] Answer: \(\displaystyle (380 + 25\pi)\ \text{cm}^2\)
  7. Exercise 7

    In Fig. 11.7\displaystyle 11.7, AB is a diameter of the circle, AC=6 cm\displaystyle \mathrm{AC}=6 \mathrm{~cm} and BC=8 cm\displaystyle \mathrm{BC}=8 \mathrm{~cm}. Find the area of the shaded region (Use π=3.14\displaystyle \pi=3.14). NCERT_Question_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q7

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    54.$\displaystyle 5$ \(\displaystyle cm^{2}\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q7 \[\angle ACB = 90^\circ \quad \text{(angle in a semicircle)} \] \[AB^2 = AC^2 + BC^2 = 6^2 + 8^2 = 100 \] \[AB = 10\text{ cm}, \quad r = 5\text{ cm} \] \[\text{Area of circle} = \pi r^2 = 3.14 \times 25 = 78.5\text{ cm}^2 \] \[\text{Area of } \triangle ABC = \tfrac12 \times AC \times BC = \tfrac12 \times 6 \times 8 = 24\text{ cm}^2 \] \[\text{Shaded area} = 78.5 - 24 = 54.5\text{ cm}^2 \] Answer: \(\displaystyle 54.5\ \text{cm}^2\)
  8. Exercise 8

    Find the area of the shaded field shown in Fig. 11.8. NCERT_Question_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q8

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    \(\displaystyle (32+2 \pi) \mathrm{m}^2\)
    \[\text{Rectangle} = 8 \times 4 = 32\ \text{m}^2 \] \[r = 6 - 4 = 2\ \text{m} \] \[\text{Semicircle} = \tfrac12 \pi r^2 = \tfrac12 \pi (2)^2 = 2\pi\ \text{m}^2 \] \[\text{Shaded area} = 32 + 2\pi\ \text{m}^2 \] Answer: \(\displaystyle (32 + 2\pi)\ \text{m}^2\)
  9. Exercise 9

    Find the area of the shaded region in Fig. 11.9. NCERT_Question_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q9

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    \(\displaystyle (248-4 \pi) \mathrm{m}^2\)
    \[\text{Outer rectangle} = 26 \times 12 = 312\ \text{m}^2 \] \[2r = 12 - 4 - 4 = 4\ \text{m} \quad\Rightarrow\quad r = 2\ \text{m} \] \[\text{Length of inner track} = 26 - 3 - 3 = 20\ \text{m} \] \[\text{Straight part} = 20 - 2r = 16\ \text{m} \] \[\text{Rectangle} = 16 \times 4 = 64\ \text{m}^2 \] \[2 \times \tfrac12 \pi r^2 = \pi (2)^2 = 4\pi\ \text{m}^2 \] \[\text{Unshaded area} = 64 + 4\pi\ \text{m}^2 \] \[\text{Shaded area} = 312 - (64 + 4\pi) = 248 - 4\pi\ \text{m}^2 \] Answer: \(\displaystyle (248 - 4\pi)\ \text{m}^2\)
  10. Exercise 10

    Find the area of the minor segment of a circle of radius 14\displaystyle 14 cm, when the angle of the corresponding sector is 60\displaystyle 60°.

    Matches the book, not yet reviewed

    This working reaches the answer NCERT prints. It has not yet been read through by hand.

    NCERT’s answer
    \(\displaystyle \left(\frac{308}{3}-49 \sqrt{3}\right) \mathrm{cm}^2\)
    NCERT_Solution_Class10_Maths_Exemplar_Ch11_Ex11-3_Q10 \[\text{Sector } OAB = \frac{60^\circ}{360^\circ}\,\pi r^2 = \frac16 \times \frac{22}{7} \times 14^2 = \frac{308}{3}\ \text{cm}^2 \] \[\angle OAB = \angle OBA = \frac{180^\circ - 60^\circ}{2} = 60^\circ \quad \text{(} OA = OB \text{)} \] \[\triangle OAB \text{ is equilateral, side } 14\ \text{cm} \] \[\text{Area}(\triangle OAB) = \frac{\sqrt3}{4}(14)^2 = 49\sqrt3\ \text{cm}^2 \] \[\text{Minor segment} = \frac{308}{3} - 49\sqrt3\ \text{cm}^2 \approx 102.67 - 84.87 = 17.80\ \text{cm}^2 \] Answer: \(\displaystyle \left(\tfrac{308}{3} - 49\sqrt3\right)\ \text{cm}^2 \approx 17.80\ \text{cm}^2\)